Kamu Hizmetlerindeki Sıkıntılar

Yayın Tarihi: 19/04/16 08:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+

Tüm politik iktidarların programlarında kamu reformuna yer verilmesine ve aksaklıkların sürekli gündeme getirilmesine karşın, ülkemizde kamu hizmetlerinin sunulmasındaki hoşnutsuzlukların ve eksikliklerin üzerine gidilmediği görülüyor.

Gerçi sürekli şikayetlerin sonucunda, son zamanlarda bazı memurlar, iş takibi için dairelere giden vatandaşlara geçmişe göre daha iyi davranmaktadır.

Ancak bazı memurlar hala daha,vatandaşlara hizmet etmekle yükümlü olduklarını göz ardı ederek, vatandaşın işini lütfen yaptığı havasında hareket ediyor.

Bir de her nedense gereksiz bir çok formalitenin kaldırılması ve vatandaşlara daha etkin hizmet verilmesi için en küçük bir zahmete katlanılmadığı görülüyor.

Sürekli şikayetlere rağmen hiç olmazsa kolayca çözümlenebilecek sıkıntılara bile adeta inatla el atılmamaktadır.

Örneğin, vatandaşların dilekçeleri için harç alınan dairelerde, her nedense damga pulu satılmıyor ve vatandaşların damga pulu almak için gereksiz yere koşuşturmasına ve zamanını öldürmesine sebep olunuyor.

Oysa, geçmişte Kıbrıs Cumhuriyeti döneminde harç alınan tüm dairelerin vezne bölümlerinde, damga pulu satıldığı, hatta güneydeki Rum yönetiminde de halen bu hizmetin verildiği biliniyor.Bu nedenle bizde de her dairede bulunan mali işler şubesinde damga pulu satılması ve halkın işinin gereksiz yere zorlaştırılmaması gerekiyor.

Bunun yanında, bazı bürokratik işlemler için müracaat eden vatandaşların, vergi borcu olmadığına dair belge getirmesi isteniyor.İşin ilginç yanı ayni kişi tek bir ruhsat işlemini tamamlayana kadar, çeşitli devlet dairelerinin tümüne de ayni belge den vermek zorunda bırakılıyor.

Oysa tüm devlet dairelerinde bilgisayar bulunduğuna göre, devlet kuruluşları arasında basit bir iletişim ağı oluşturulması durumunda, tüm vatandaşların vergi borcu bulunup bulunmadığının iletişim ağından, anında görülmesi mümkündür.

Herkesi rahatsız eden diğer bir önemli sıkıntı da 5-10 dakikada yapılabilen bazı hizmetlerin günlerce ve haftalarca sürüncemede bırakılması ve çok geç gerçekleştirilmesi.

Oysa, her alanda yaşamımızın bir parçası haline gelen bilgisayarlar sayesinde, artık devlet hizmetlerinin hem kalitesinin yükseltilmesi, hem de formalitelerin süratle tamamlanması olanağı vardır.

Hele İçişleri Bakanlığının kayıtlarında bulunan bilgiler için, vatandaşlardan belge getirmesinin istenmesi insanları adeta kendi devletinden soğutmaktadır.

Taşınmaz mallar için koçan veren Tapu dairesine sınır tespiti için müracaat edenlerden, koçan ve arazinin planının getirilmesinin istenmesi normal kabul edilemez.

Kişi başına dünyada en çok devlet memuru düşen bir ülkede böyle düzenlemelerin yapılmaması ve vatandaşların zora sokulması büyük bir umursamazlıktır.

Hele tüm özel telefon şirketlerinin müşterilerine her ay, fatura ile birlikte yaptıkları konuşmaların dökümünü de göndermesine karşın, devlet Telefon Dairesinin fatura göndermemesi yanında, bir de dökümü vermek için yazılı dilekçe ve ek ödeme istemesi, anlaşılabilecek bir davranış olamaz.

Kısaca, içinde bulunduğumuz koşullar bize Ord. Prof. Sıddık Onarın (1):"Amme hizmetleri, muntazam bir tarzda işlemeyen bir cemiyet (toplum), buhran geçiriyor demektir ve hasta bir uzviyet (organ)halindedir." ifadesini hatırlatıyor.(1.Onar,S.S. 1966. İdari Hukuku umumi Esasları) .Yeni hükümetin artık gereksiz ve mantık dışı formalitelere mutlaka el atmalıdır.
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.