Kalıcı barış için iki devletli çözümde ısrar etmeliyiz

Yayın Tarihi: 13/03/17 08:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+
Çözüm müzakerelerinin sürdürüldüğü bir dönemde bile, Rumların Enosis niyetlerini gizlememesi ve açıklamaktan çekinmemesi, Türk tarafı olarak, birleşmenin felaketimize sebep olacağını ortaya koymuştur.

Zaten müzakerelerde Rumların tutumu ve istedikleri ödünler, samimi olarak federal çözümden yana olmadıklarını, gerçekte Enosis'e sıçrama tahtası olarak kullanabilecekleri bir birleşik çözüm gerçekleştirmek niyetinde olduklarını gösterir.

Sırf müzakerelere başlanılabilmesi amacı ile Rum meclisinde alınan Enosis'i kutlama kararının iptal edilmesi durumunda, bizim için hiçbir değişiklik olmayacak.

Çünkü Rum-Yunan ikilisinin nihai hedefinin adanın kuzeyini de ele geçirmek ve Enois'i gerçekleştirmek olduğu teşhir edilmiştir.

Meclisteki kararın iptal edilmesi de, sadece Rumların niyetlerini gizlemeleri anlamında olacaktır.

Zaten yaklaşık yarım asırdan beri sürdürülen federal çözüm seçeneğinde görüş birliği sağlanamadığına göre , artık Rumlarla birleşme dışındaki çözüm seçeneklerine yönelmeliyiz.

Rum tarafının, 1960 ortaklık cumhuriyetini sahiplendiği için, çözümsüzlükten fazla etkilenmediği ve zamanla egemenliğini kuzeye yayabileceği umudu ile masada zaman kazanmaktan yana olduğu biliniyor.

Fakat Türk tarafı olarak çözümsüzlük nedeniyle çeşitli sorunlarla karşılaşmakta ve zarar görmekteyiz.

Bu nedenle Rum tarafının bizi ucu açık görüşmelerle masada yarım asır daha oyalamasına fırsat vermemeliyiz.

Aslında 1960 Cumhuriyetinde yaşanan sorunlar ve birleşik yönetimin sadece 3 yıl yaşatılabilmesi, birleşik çözüm seçeneği üzerinde ısrar edilmesinin, yanlış olduğunu gösterir.

Ayrıca Rum halkının ezici çoğunlukla Annan planını reddetmesi de, birleşmeden yana olmadıklarının göstergesidir.

Fakat Rum-Yunan yetkilileri sırf adanın kuzeyini de ele geçirmek amacı ile, birleşik çözümde ısrar etmektedir.

Türk tarafı olarak bizim devletimizden vazgeçmemiz ve Rumların federasyon aldatmacası ile üniter çözüm dayatmasını kabul etmemiz için, hiçbir haklı ve mantıklı neden gösterilemez.

Gelinen noktada Kıbrıs sorunu ile ilgilenen tüm uluslararası kuruluşlar ile devletlere Rum-Yunan ikilisinin amacının adanın kuzeyini de ele geçirmek ve Enosis ideallerini gerçekleştirmek olduğunu, bu nedenle de müzakerelerin birleşik çözüm seçeneği üzerinde sürdürülmesinin yanlış olacağını anlatmalıyız.

Öte yandan anavatanın yardım ve desteği ile devletimizin güçlendirilmesine, tanıtılmasına çalışmalıyız.

Zaten Rum tarafı devlet olarak tanındığı ve KKTC tanınmadığı için, bizimle eşit siyasi ortaklığa dayalı makul bir çözüme yanaşmamakta ve zamanla teslim olacağımız beklentisi içinde bizi müzakerelerle oyalamaktadır.

Ayrıca KKTC'deki malum kesimin her ne pahasına olursa olsun birleşmek için yanıp tutuşması da, Rumların Enosis umutlarını güçlendirmekte ve zamana oynamalarına sebep olmaktadır.

Kısaca Kıbrıs'ta kalıcı barış ve Türk kimliğimizle varlığımızı sürdürebilmemiz için kesinlikle birleşmeyi kabul etmememiz ve iki devletli çözümde ısrar etmeliyiz.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.