Düşünce fakirliği

Yayın Tarihi: 19/12/16 08:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

Sözcük anlamlarını ayrımadan onları kullanmak, düşünce fakirliğidir. Birisi, sırf otoritedir diye önümüze bir sözcük tanımı yapıyor ve biz onun kölesi olana dek sözcüğü aynı anlamla kabulleniyoruz. Ben bunu yapamam.

Günümüzde bu anlamda yapılan önemli hatalardan birisi Türkçe karşılığında özellikle çelişkiler olan "evrensel" sözcüğüdür.

Üstelik bu çelişki Türk Dil Kurumu'nun resmi söyleminde de açıkça görülüyor.

Evrensel sözcüğü, çoğu kişi ve kurum tarafından ağız dolusu kullanıldığında; entelektüel, kültürel alt yapısı olan, çağdaş vs vs gibi bir hisle kullanılır ve/veya bu şekilde görünüldüğü sanılır. Oysa anam ayrımındaki hatayı anlayan için, bu kavramları yanlış kullananlar çok da iyi duruma düşmüyorlar.

Evren kelimesi TDK tarafından "gök varlıklarının bütünü, kâinat, cihan, âlem, kozmos" olarak tanımlanırken, evrensel kelimesi ise "tüm insanlığı ilgilendiren, dünya ölçüsünde, dünya çapında" anlamıyla tanımlanıyor. Çelişki!

"Kâinat güzelliği" ve daha da ileri gidip bunun yarışmasını yapmak gibi.

Kâinatın tamamını çözdük ve onun en güzel canlısı olarak insanı kabul edip yarıştırdık.

Komik.

*

Mesele kültür işi.

Yıllar önde bir yerel yönetim seçiminde, 28 belediyeye başkan adayının tümünün eksiksizce "çağdaş" kelimesini kullandıklarını farketmiş, 9 tanesine kelimenin anlamını sormuştum. Kelimeyi tam anlamı ile bilmiyorlar ama ağız dolusu kullanıyorlardı.

Çünkü "güzel" bir kelime.

Dinleyenlere ya da okuyanlara, kültür dolu bir birikim olduğuna çağrı yapıyor. Peki ya kelime bilinmeden kullanıldığında ne oluyor?

*

Yukarıdaki "çağdaş" kelimesi örneği de "evrensel" kavramı gibi, traji komik.

Dönüp dolaşıp aynı yere geliyoruz.

Burada mesele, konuşacak olanların önlerine konan yazılardır.

Herşeyde olduğu gibi siyasette de algı, sözcükle şekillendirilir. Metin yazarınız her anlamda önemlidir. Metin yazarınıza bağlı olarak, sadece konuşmalarınızla bile öne çıkarsınız ya da dibe batarsınız.

Hele hele, lafla peynir gemisi yürütüldüğünü zanneden Ortadoğu ülkelerinde bu, daha da ön plandadır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları