Yangınla ilgili yaslar acilen caydırıcı duruma getirilmeli

Yayın Tarihi: 24/05/20 12:04
okuma süresi: 5 dak.
A- A A+

Ülkemizde yangın riski, oldukça yüksektir. Bu nedenle orman yangınlarının önlenmesi amacı ile, diğer önlemler yanında yasalarımızı acilen caydırıcı duruma getirmeliyiz.

Fasıl 60’ın  13(2) (a) (b)maddesine göre : ‘Her kim içinde veya ormanın kenarından çeyrek mile kadar olan mesafe içinde ateş yakarsa; içinde veya orman kenarından bir çeyrek mile kadar olan mesafe içinde yakılmış bir ateşi söndürülmemiş olarak bırakırsa ,bir suç işlemiş olur ve mahkumiyeti halinde bir yıla kadar hapis cezasına veya iki yüz Milyon Türk Lirasına kadar para cezasına veya her iki cezaya birden çarptırılabilir’.

ü6/1979 Sayılı Arazi Yangınları ile Mücadele Yasasına göre; yangına sebep olanların mahkumiyeti durumunda aylık asgari ücretin iki katına kadar para cezasına veya bir yıla kadar hapis cezasına veya her iki cezaya birden çarptırılabilirler. Yangını görüp de devlet yetililerine bildirmeyenler suç işlemiş sayılır ve mahkumiyetleri halinde bir aylık asgari ücret kadar para cezasına veya bir aya kadar hapis cezasına veya her iki cezaya birden çarptırılabilirler.

Öte yandan orman bakımından bize göre çok daha iyi durumda olan etrafımızdaki ülkelerde orman yangını çıkaranların canı yakılır. Örneğin Anavatandaki yasalara baktığımız zaman:

-Ormanda ateş yakmak, piknik yapılmasına izin verilen yerde ateşi söndürmeden ayrılmak ve sönmemiş sigara atmanın cezası: 781 ile 3910 TL arası para cezası veya 1 yıllık hapis;

-Ormanda ateş yakmak, piknik yapılmasına izin verilen yerde ateşi söndürmeden ayrılmak ve sönmemiş sigara atmanın cezası: 781 ile 3910 TL arası para cezası veya 1 yıllık hapis;

-Anız yakmanın cezası: 3910 TL ile 23,459 TL arası para veya 1 yıl hapis;

Orman yangınlarını söndürmeğe gitmemek veya gidip de çalışmamanın cezası: 391TL;

-Tedbirsizlik ve dikkatsizlikten yangına sebebiyet vermenin cezası: 15641 ile 39,102 TL. arası para cezası ve 2 ile  5 yıl arası hapis. Orman alanında hasıl olan zarar fahiş ise mahkeme cezayı yarısı kadar artırır. Eğer zarar pek hafif ise üçte birine kadar eksiltir.

-Kasten orman yakmanın cezası: 39, 102 TL ile 78,204 TL arası para cezası ve 10 ile 15 yıl hapis cezası. Yangında can kaybı olması durumunda, müebbet hapislik cezası. Suçun işlenmesi nedeniyle yanan orman alanı 3 hektardan fazla olduğu takdirde, verilecek ceza1 kat artırılır ve yangın bir şahsın hayatını tehlikeye koymuş ise, verilecek ceza 1 kat artırılır. Ölüm meydana gelirse müebbet hapis cezasına hükmedilir.

Tüm vatandaşlarımızın yaşamını ilgilendiren ormanların korunması için;  KKTC’de de yasalar acilen caydırıcı duruma getirilmeli, orman yakmanın bedelinin çok ağır olacağı gösterilmeli ve böylece kimsenin böyle bir suçu işlemeye cesaret edememesi sağlanmalı.

Yoksa, orman yakmanın cezası caydırıcı olmadığı süre, bilinçsiz  ve dar görüşlü kişiler sudan gerekçelerle ormanları yakmaktan çekinmeyecek.

11 bin  dönüm orman yanında,  anıt zeytin  ağaçlarımızın da kül olmasına sebep olan son Tepebaşı ve Gönendere bölgelerinde çıkan yangınların faillerinin açıkladıkları ormanı yakma gerekçeleri, yürürlükteki yasaların caydırıcı olmadığının kanıtıdır.

Bu nedenle, mevcut yasalarda ivedi olarak gerekli düzenlemeler yapılmalı ve cezalar caydırıcı duruma getirilmeli.

Aksi halde büyük bir felaketle karşılaşılması durumunda, ormanları yakanlar yanında, koruyucu yasal önlemleri almayanlar da en azından vicdanen rahatsız olacak.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.