BİRAZ AYDINLIK

Mert MAPOLAR, C.Ht.
mertmapolar@gmail.com
Mert MAPOLAR, C.Ht.

Ülkemizde yaşanan aile faciasının perde arkası!

Yayın Tarihi: 15/01/21 07:23
okuma süresi: 10 dak.

Ülkemizde pandemi salgını ile birlikte çocukların ve gençlerin, hatta yetişkinlerin de internet ortamında daha fazla zaman geçirmeye başladıkları yeni bir dünya düzeni ile karşı karşıyayız... Bu yeni dönemde, internette çok büyük tehlikelerin ve tuzakların da doğru orantılı olarak artmakta olduğunun bilinmesi önemlidir... Bunların paralelinde de, anne babaların bazı konulara daha fazla önem vermeleri gereken önemli bir sürece girilmiş bulunuluyor. Buna benzer acıların daha fazla yaşanmaması için, tüm bu gelişmelerin farkındalığına, ülkemizde çocuk sahibi herkesin varması gerekmektedir...

Anne ve babalar için yazdığım bugünkü yazımın ana konusunda, oyun ve bazı internet içeriklerinin çocuklar ve gençler üzerindeki etkileri konusunda durarak, birlikte farkındalık oluşturmaya çalışacağız...

Bu yazımla birlikte daha önce 18 Eylül 2020 tarihinde yazdığım yazımın okunmasını tavsiye ederek, bu haftaki yazıma başlıyorum.

Önceki köşe yazımın başlığı; KKTC'de gizli tehlike: "Sosyal Medya!"

Dünya, çocukları ve gençleri internet ortamında potansiyel tehlikeler karşısında güvende tutma konusunda önlemleri artırırken, ülkelerin ilgili bakanlıkları ve okulları da, öğrencilere, anne ve babalara internet rehberleri hazırlayarak, internette hangi içeriklerin zararlı olduğu yönünde sürekli uyarılarda bulunarak, bilinç ve farkındalıklar oluşturmaktadır... Peki bu konularda ülkemizde ne tür önlemler alınıyor? Ne tür farkındalık çalışmaları yapılıyor? Öğrenciler, anne ve babalar için internetin potansiyel tehlikeleri konusunda eğitici iş birlikleri yapılıyor mu? Bu konularda yaşanabilecek her türlü aile faciasına ortam hazırlanmaması için, uluslararası konularda çalışmalar ve bilgi paylaşımları yapılıyor mu? Ülkedeki üniversitelerimiz ve akademisyenlerimiz bu konularda, topluma ve ailelere yol gösterici neler yapıyor? Bireysel ve toplumsal farkındalığın öncüleri olması gereken bu eğitim ve öğretim kurumları niye seslerini yeterince çıkarmıyor? Niye toplumu uyarmıyorlar? Niye bu ülkeye toplumsal farkındalık adına daha fazla destek olmuyorlar?

Bu konularda okullara, yeni dünya düzeninde çok daha fazla önemli görevler düşmektedir... Okullar rehberlik konularında dünyayı takip etmeli, rehberlik konumunda olan yol gösterici kişiler de kendilerini dünya standartlarında güncellemeleri ve geliştirmeleri gerekmektedir... Maalesef ülkemizde rehber kişilerin bilgileri ya çok eski ya da çok eksiktir! Bu konudaki toplumsal sorunların ve tehlikenin artışını kontrol altında tutmaya bu noktadan başlanmalı, bu rehber kişiler hem çocuklar hem de aileler için çözüm odaklı olarak ışık tutucu ve yol gösterici olmaları gerekmektedir! Ülkemizde Millî Eğitim ve Kültür Bakanlığı'nın çocukları ve aileleri bilgilendirme, gerekli önlemleri alma, tehlikelerden koruma konusunda çok önemli görevleri ve sorumlulukları olduğunun unutulmaması gerekir... Okullarda çocukların davranışları gözlenerek, ailelere dikkat çekici konular hakkında rehber öğretmenler tarafından raporlar, görüşler ve çözüm önerileri sunulmalı, gerekirse daha üst profesyonel destek için yönlendirmelerde bulunmalıdırlar! Bu konularda uygulamalar geliştirilerek, koruma yöntemleri, tavsiye ve rehberlikler etkin olarak ortaya konulmalıdır... Bu doğrultuda da anne babalar, kendilerinin üzerlerine düşen görevleri ve sorumluluklarını yerine getirmelidirler! Peki, anne ve babalar olarak sizler bu konularda çocuklarınız için yeterince bir şeyler yaptığınıza inanıyor musunuz?

Unutmayınız! Bir toplumun asıl ruhunu en iyi gösteren şey, o toplumda çocuklara nasıl davranıldığıdır! Onların nasıl yetiştirildiğidir! Çocuklara ne düşünecekleri değil, nasıl düşünecekleri öğretilmelidir!

Çocukların yarın neye dönüşeceklerinden korkuyorsunuz ama onların bugün de birer birey olduklarını unutuyorsunuz çoğu zaman!

Özellikle sosyal medya ağ sitelerinin çoğu çocuklar ve gençler tarafından çok "havalı" olarak görülüyor ve arkadaşlar tarafından birbirlerine bunlara katılmaları için baskılar uygulanarak bu şekilde kontrolsüz olarak adımlar atılmasıyla, içinden çıkılmaz derin bir girdabın içerisine giriliyor ve inanın o çocuğun, o gencin bu girdap içinden tek başına çıkması gittikçe zorlaşıyor! Farketmeniz gereken nokta, çocukların internette oynadığı çoğu oyunun yetişkinler için geliştirildiği, çocuklar için uygun olmayan temalar, diller, silahlar ve resimlerin içerebildiği, savunmasız olarak tüm bu bilgilerin çocukların bilinçaltlarında çalışmayı sürdürdüğüdür... Çocuklar bunlarla büyüyor farkında mısınız? Daha sonra ailesel iletişim problemleri, öfke patlamaları, konsantrasyon ve dikkat eksiklikleri ortaya çıkıyor bunlar buz dağının görünen kısımlarından sadece bazıları, bir de buz dağının görünmeyen kısmı var, siz o kısmı göremezsiniz o çocuğun içinde, çocuğun ruhunda büyüyor ve belli bir yaşa gelip de size gösterdiğinde, çaresizliğin en büyük ve anlamsız duygusuyla karşılaşıyorsunuz! Siz, işinizle gücünüzle uğraşırken, ona bir uğraş bulduğunuzu sanarak sevinirken, bunların farkına varmadan çocuğunuz da o girdap içinde çırpınıp duruyor, çıkmayı deniyor ama bir türlü çıkamıyor... Ve ortaya buz dağının altında büyüyen bir "bağımlılık" çıkıyor, bunu kabul etseniz de etmeseniz de... Ve o "bağımlılık" bir başka arkadaşına da bir "bağımlılık" olarak geçiyor... Bir maddeye olan bağımlılık gibi, internet ortamında da oyun ve zararlı içeriklere bağımlılıklar, önlemini almadığınız için artarak, genişleyerek ve derinleşerek büyüyor, yayılıyor... Madde bağımlığının psikolojik bağı, bu sefer internet bağımlılığındaki psikolojik bağa dönüşüyor ve çocuklar onların kontrolünde gelişmeye ve büyümeye başlıyor! Şimdi soruyorum kaç aile ve/veya okul yönetimi bu çocuklardaki değişimleri gözlemliyor? ya da sorunu konusunda oturup da detaylı bir şekilde konuşabiliyor? Bunun için ne kadar süreyi çocuklarınıza harcıyorsunuz?

Unutmayınız! Çocukların eleştirilmekten çok, onların doğru rol modellerine ihtiyacı vardır! Peki aileleri olarak siz onlara doğru rol modeli olduğunuza inanıyor musunuz? Siz sosyal medya için günde ne kadar süre harcıyorsunuz? Bunun farkında mısınız?

Çocuklar bir toplumun en kıymetli kaynağıdır! Peki devlet olarak siz sayın devlet yetkilileri onlara hak ettikleri doğru eğitimi verdiğinize, onlara gereği kadar yetişmeleri ve gelişmeleri için destek olduğunuza inanıyor musunuz? Eğitimdeki bilgileriniz yeterince güncel ve evrensel mi? Yeni dünya düzenine uyumlu mu?

Ülkemizde yaşanan bu aile faciasının sorumlusu sizce kim?

Ülkemizde yaşanan bu son yeni aile faciası ile buna benzer sorunlar, halı altına süpürülmeyecek kadar ve deve kuşu misali başını kuma gömmeyecek kadar hayati derecede önemli ve ciddi konulardır... Yaşanılan bu son olay, anne babalara önemli bir mesajı verir niteliktedir! Bu ve buna benzer faciaların perde arkasında yaşanılanlar hep aynıdır! Ortada sorumsuz anne babalar, sorumsuz bir devlet yapısı ile sorumsuz çok şey bildiğini sanan, hırslarına, egolarına yenilen yöneticileri vardır ve tüm sorunlar iç içe girmiştir... Düğümlenerek büyüyor... Her gelen hükûmetler bu sorunlara bir düğüm atıyor... Sorunlar hep oradaydı... Sadece bakmanızı, gerçek anlamda görmenizi ve çözmenizi bekliyorlar! Sorunlar da çocuklarla büyüyor!

Aslında farkında mısınız, siz çocuklarınıza hayata dair her şeyi öğretmeye çalışırken, çocuklarınız size hayatın ne olduğunu öğretiyor! Bir şeyler hatırlatıyorlar! Fark etmek istemediklerinizi, fark ettirmeye çalışıyorlar!

Unutmayınız! Çocuklar sizi, sağladığınız maddi şeyler için değil, onlara verdiğiniz "değer" duygularıyla hatırlayacaklar!

Ve asla şunu da unutmayınız! Çocuklarınız siz olduğunuz gibi olacak; öyleyse onların olmasını istediğiniz şey olmalısınız!

Anneler, babalar ve ülkenin sayın yöneticileri; gururunuzu, egonuzu ve narsisizliğinizi başka bir yere bırakın... O kısımlarınızdan gelen tepkiler, çocuklarınızın en ilkel korkularını güçlendirerek büyütüyor!

Etrafınızdaki her şey kontrolden çıktığında davranışınızı kontrol edebiliyorsanız, çocuklarınıza sabır ve anlayış konusunda değerli bir ders verebilir ve karakteri şekillendirme fırsatını yakalayabilirsiniz...

Her şey yetişmeye bağlı... Bu da size... Çocuklar bazen eğitimden çok rehberliğe ve sempatiye daha fazla ihtiyaç duyarlar...

Çocuklarınız için geleceği hazırlayamayabilirsiniz ama en azından çocuklarınızı geleceğe hazırlayabilirsiniz!

Ülkemizde yaşanan ve halı altına süpürülen bu aile faciasının gerçek sorumlusu sizce kim?

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.