Trump, Holokost ve bugün

Yayın Tarihi: 14/08/17 08:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+

Rasyonel düşünme yetisi olan her insan, başka insanın yaşam hakkı olduğunu kabul eder. Bunun için insan üstü bir kabiliyete de gerek yoktur. Sadece insan olmak yeterlidir.

Üç gündür, ABD'nin Virginia Eyaleti'ne bağlı Charlottesville kentinde, beyazların üstünlüğünü savunanların gösterileri dehşete düşerek takip ettim.

Bir yandan insan olmanın özü ile merakımdan, diğer yandan sevgili Hocam Vamık Volkan'ın yaşadığı kent olmasının özeni ile ilgilendiğim haberlerle ilgili şaşkınlık içindeyim.

Trump'ın söylemlerinin bu süreci provoke ettiğinden kuşkum yok. Ancak insandan umudu kesmemişim demek ki. Bu nedenle hala şaşkınlık yaşayabiliyorum.

İkinci dünya savaşının şeytan mimarı, Holokos'tun şeytan simgesi, 20 yy'da bile barbarlığın şeytan mucidi Hitler'in selamlanışı gibi selam kullanacak kadar ruhları hasta insanların Charlottesville sokaklarında yarattıkları dehşet verici eylemler içimi ürpertti.

*

Kısa süre sonra Türkiye'de yeni bir romanım yayımlanıyor İsmi Kristal Gece. Bununla ilgili daha sonra detaylı şeyler yazacağım ama şu an şunu söyleyebilirim ki, Yahudilerin, Romanların, Hitler karşıtı Almanların neler yaşadığını, içine Kıbrıs'ı da alan gerçek ve farklı bir hikaye ile anlattığım roman Kristal Gece'yi yazarken, bir yandan bu dehşeti iliklerime kadar hissettim, diğer yandan kitabı yazma amaçlarımdan olan kavrama sım sıkı sarıldım. Neydi peki bu kavram?

"Holokost veya benzeri hiçbir şeyin bir daha yaşanmaması için unutturmamak, hep ahıralarda tutmak."

Şimdi Hitler selamı veren ruh hastalarını görünce amacıma daha da sarıldım.

Biz Kıbrıslı Türkler de bunun travmasını çok iyi biliriz. Ben doğrudan yaşayan değilim, depolama ile nesiller arası geçişten elde ettiğim bilinçaltım var. Bir çoğumuz gibi.

*

Dünya literatürü "Soykırım" kavramını, "ırk, canlı türü, siyasal görüş, din, sosyal durum ya da başka herhangi bir ayırıcı özellikleri ile diğerlerinden ayırt edilebilen bir topluluk veya toplulukların bireylerinin, yok edicilerin çıkarları doğrultusunda, bir plan çerçevesinde ve özel bir kastla yok edilmeleri"şeklinde tarif eder. Holokost bunların başındadır.

Kıbrıs Adası'nda ise Akritas Planı ve Türklere karşı Rumların giriştiği soykırım tam da bu tanımın merkezindedir. Bugün gibi.

Bugün bir soykırımın anı günü.

*

Muratağa, Sandallar ve Atlılar Katliamı,1974 yılının 14 Ağustos günü gerçekleşmişti. EOKA-B örgütü tarafından adı geçen 3 Türk köyünde en genci 16 günlük, en yaşlısı ise 95 yaşında olmak üzere 126 Türk öldürülmüştü. Üç köyün katledilişi tek anma gününde anılır çünkü üç köy birbiri ardına basılmış ve katliam yapılarak, soydaşlarımız aynı toplu mezara gömülmüştür.Bir işe yaramasa da, "UN Monthly Chronicle"ın11. Sayısında Birleşmiş Milletler tarafından "insanlığa karşı bir suç" olarak nitelendirilir.

*

Trump'ın provakasyonu, hastalıklı Nazicilik veya yeni Nazicilik, Kıbrıs'taki soykırım ve benzerleri… Mesele bunarı unutturarak yokmuş gibi yapma değil, hiç unutturmadan hep hatırlatarak ama bir daha olmaması için barışçıl dille kullanmaktır.

Unutacak olursak, yenisine mahkumuz.

Hep hatırlanmalı, tekrar edilmemesi için de olumlamalı olarak çalışılmalı. Trump gibilere rağmen
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları