Naziler tekrar ortalıkta!

Yayın Tarihi: 02/10/17 08:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

Bu yıl, 70 yaşında olan ve 70 yıldır kesintisiz yayınını sürdüren Şalom gazetesi (Türkiye), önemli bir denge gazetesi. Politik arenadan kültüre, haklardan demokrasiye, Türkiye'nin önemli yayınlarından biri.

Farklı inançlar, düşünceler ve görüşler rasyonel düşünenler için biliriz ki çok çok önemlidir.

Şalom bu dengenin kanaatimce en önemli aracılarındandır.

Coğrafyamızda bir gazetenin 70 yıl kesintisizce yaşamda kalmasının zorluklarını çok iyi biliriz. Kıbrıslı Türklerin 1942'den bu yana kesintisiz tek yayında olan gazetesi Halkın Sesi'nin neler çektiğini ve kurucusu toplum liderimiz Dr. Fazıl Küçük'ün bu konudaki tarihini bilenler, Şalom'un Türkiye'de 70 yıl başarı ile hayatta kalmasının değerini de çok iyi anlarlar.

Kaldı ki; yakın dünya tarihinde, Holokost başlığı ile irdelenebilecek sürecin ve bu sürecin unutturulmamasının önemini de düşündüğümüzde, Şalom'un sadece Türkiye veya Türk Yahudi vatandaşlar için değil, tüm insanlık için de ne derece önemli olduğu ortaya çıkar.

Zaman zaman (hatta sıklıkla), Yahudi toplumuna karşı hareketlenen ya da dile gelen antisemitist tavırların tehlikesi, faşizmin tehlikesinden bile büyüktür. Üstelik faşizmin ayak sesleridir.

Bu nedenle tüm emek verenleri ile birlikte Şalom gazetesinin yeni yaşını kutlar ve bu 70 yılda, başta kurucusu olmak üzere aramızdan ayrılanlar ve tarihi önünde saygı ile eğilirim. Nice barış dolu 70 yıllar dilerim.

*

Şalom gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni sevgili dostum, ağabeyim başyazar İvo Molinas, dün gece bir Tweet attı.

"Tarih tekerrür etmek mi zorunda? Naziler tekrar ortalıkta. İki ay önce ABD'de, geçen ay Almanya'da, dün İsveç'te, bugün de İspanya'da…"

Bu tweet sıradan bir içerik taşımıyor.

İnsan olanın, dünya işlerindeki Nazi kafası ile ilerleyen gelişmeler karşısında duyduğu toplam endişeyi içeriyor. Akıl yolu ile çözemeyenin, faşist güçlerle çözüme ilerleme eğilimlerinden duyacağımız korkuyu içeriyor. İdama karşı olmak için asılmak gerekmez. Tanıdığım "Holokost kurtulanları" veya yakınları üzerinden şunu söyleyebilirim ki, Nazi faşizmi korkunç bir altyapıya sahip ve ne yazık ki şu sıralar dünyada kol geziyor.

Bu sağlıksız akılların önüne geçilmezse yarınlar İvo Molinas'ın da dediği gibi "acı tekerrürleri yaşatacaktır", üstelik coğrafya ve insan tanımaksızın!

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları